Tyxo.bg counter
Поръчайте онлайн или на телефони 0879/342506, 0899/957016 и 0898/790341
Намерете ни на и на podarimi.com

Полезните свойства на маслините


0.00 лв
321521

За да отслабнете, хапнете на гладно 5-6 маслини и гладът ви ще изчезне

Маслината е считана за вълшебен хранителен продукт. Ако не вярвате, хапнете 5-6 от тях и ще видите как гладът ви незабавно ще изчезне. От древната маслина се произвежда най-здравословната мазнина, позната на човека – зехтинът. Маслиновата паста също е много засищаща, полезна и здравословна.

Маслините са вълшебен плод

Много диетолози включват маслините в своите диети, тъй като наред с бадемите, черния шоколад и ядките, те съдържат много полезните мононенаситени мастни киселини омега-6 и омега-9, които водят до ограничен прием на вредните наситени мастни киселини. Ненаситените мастни киселини пазят холестерола ни в ниски граници, а оттам и гонят опасността от високо кръвно налягане. Така че хапването на маслини – черни, зелени, солени, безсолни, стафида и всякакви други от безбройното им разнообразие – ще ви гарантира отслабване и то точно там, където е най-вредно – около корема. Маслините имат голям запас от полезни вещества, които ще се погрижат за вашето здраве. Те съдържат големи количества от витамините А, В, Д и Е, които правят средиземноморския плод един от най-добрите антиоксиданти.

Който има навика да яде често маслини няма да има проблеми със зрението, ще бъде предпазен от инфекции, ще има добра обмяната на веществата и ще притежава здрави кости и зъби. Най-голямо е съдържанието на витамин Е, който се бори със свободните радикали и пази кръвоносните ни съдове здрави и еластични. Маслините също така неутрализира токсичните вещества , между които и алкохолът в кръвта. Ако обичате да си пийвате някоя и друга чашка, гарнирайте питието със салата от маслини и организмът ви ще преборва по-лесно алкохола, а на сутринта няма да имате досаден махмурлук.

Ползи за сърдечното и артериално здраве - по-голямата част от мастните киселини в маслините и зехтинът са мононенаситени. Мононенаситените мастни киселини не съдържат холестерол и при това положение зехтинът не повишава нивото му, напротив - поддържа го под контрол. Зехтинът също така съдържа линолеевата киселина омега-6 (EFA: основна мастна киселина), която е крайно необходима за човешкото тяло.
Предпазване от рак - Консумацията на големи количества мононенаситени мазнини са носител на по-малък риск от формиране на рак на гърдата. б-ситостеролът - мазнина, която се намира в растителните масла като зехтина - помага в предотвратяване формирането на ракови клетки в простатата, укрепва вътрешната комуникационна система на клетката.
Предпазване от артрит - хората, които консумират големи количества зехтин и готвят зеленчуци, са носители на по-малък риск от ревматичен артрит.
Подпомагат костното развитие - Витамините E, A, D и K, които съдържа зехтинът, са особено важни от гледна точка на подпомагането на костното развитие на възрастните и децата и на укрепване на костите чрез фиксиране на калция. Също така се препоръчва на възрастните, тъй като е лесно смилаем и посредством минералите си подпомага използването на витамините в тялото. Предотвратява загубата на калций като стимулира минерализацията на костите.
Намаляване на кръвното налягане - зехтинът има полезното въздействие върху високото кръвно налягане. Освен това от листата на маслиновото дърво се изработват и лекарства за намаляването му.
Ползи за вътрешните органи - независимо дали се консумира топлъл или студен, зехтинът предпазва стомаха от заболявания като гастрит и язви, като намалява количеството на стомашните киселини. В допълнение на това активира жлъчната течност и я привежда в идеално състояние. Той регулира секретирането на жлъчния мехур и намалява риска от образуването на жлъчен камък . Благодарение на хлорида, който съдържа, подпомага функционирането на черния дроб и по този начин помага на тялото да отдели отпадъчните продукти.

Цена: 0.00 лв