Tyxo.bg counter
Поръчайте онлайн или на телефони 0879/342506, 0899/957016 и 0898/790341
Намерете ни на и на podarimi.com

Децата и телевизията


0.00 лв
24

Често се случва така, че когато нямаме сили и идеи за „действие”, когато се нуждаем от спокойствие, да пуснем на детето телевизора или компютъра... Така, без да упражняваме контрол, оставяме наследниците си на въздействието на телевизионния екран, тъй като имаме добро оправдание – знаем, че те са тук, пред нас.
Родителството никак не е лесна задача. Преди всичко, настойниците са отговорни за организирането на свободното време на малчуганите си. От възрастните зависи как ще бъде уреден денят на малкия човек и как и до каква степен ще се използват телевизорът, ТВ игрите, компютърът...
Големите и грижещите се за децата, невинаги съзнават какво съдържание се пласира на малчуганите (агресивни анимационни филми, реклами, в които преобладава атаката, трагични новини, плашещи снимки, непристойни игри). Малчуганите, които са изложени на такова влияние, се идентифицират с героите, имитират поведението им, подражават на говорните им характеристики... „Благодарение” на наситените звукови и светлинни ефекти хлапетата често не успяват да вникнат в същината на историята и да разберат посланието.
Как да стигнат до същината на словото, да извлекат поуката, да се учат от чуждите примери, да организират времето си?
Важно е качествено да се занимавате с децата, което подразбира съвместно гледане на ТВ-предаванията и обсъждане на видяното. Когато сме заедно пред екрана, можем да разберем какво съзнава детето ни, а също и да го подбудим и да го подтикнем към нови интереси за определени теми – например за далечните земи, за миналите исторически периоди, за това как изглеждат някои експерименти, какво е да работиш в подводница, в мина...
Заради всички позитивни и негативни страни на общуването с телевизора и с компютъра е важно да се установи правилната мярка, съответно как да се дозира гледането на ТВ-програмите и времето, прекарано пред компютъра.
Рецептата е във воденето на постоянен диалог с детето – телевизията следва да се гледа селективно. Не е достатъчно само да се ограничи времето пред екрана, а да се организира то, да се развият навици за активно прекарване на свободните мигове, да се насърчи детето да си играе.
Ако става въпрос за хлапета, които още не са навършили 3 години, тук е мястото да се запитаме – дали те изобщо трябва да гледат телевизия. В тази възраст е най-важна комуникацията между малчугана и възрастните и установяването на междуличностни отношения, доверие и разбиране. И докато хлапетата в най-ранна възраст само гукат, мрънкат, учат се да говорят, и възрастните повтарят гукането, мрънкането, думите; говорят им, описват какво правят, обръщат им внимание върху новото и важното. А ако липсва подобно занимаване с детето, вероятността от проблеми с говора, а по-късно - с четенето и писането е голяма.
Картинките с животни, плодове, превозни средства и ... съвместното четете са по-важни от всички ТВ-предавания. Много е полезно за малчуганите още от раждането да бъдат възпитавани на любов към четенето и да им се рецитират стихове, и то докато още не могат да говорят.
Изключително важно е кой модел предлагаме на децата. Дали избираме ТВ-предавания или пък телевизорът е включен по цял ден, дали телевизията е синоним на почивка, информация, учене... От възрастните зависи как ще развият субкултурата на хлапетата.
Родителят може да преосмисли за една седмица какво е правил заедно с детето - колко пъти го е хвалил, кога му се е карал, за какво са разговаряли, какво са научили заедно, какво са видели, къде са били... Интересен е фактът, че повечето от бъдещите първокласници не могат да връзват връзките на обувките си, но използват компютъра или гледат телевизия повече от два часа дневно. Това не е информация за способностите на детето, а за влиянието и отношенията на възрастните в обкръжението му.
Източник: http://www.estestveni-idei.com/prod/blog/kids_and_tv/

Цена: 0.00 лв